Blade Servers

Blade Server

Bij ServerHome vindt je alle soorten refurbished servers. Zo bieden wij niet alleen rack servers aan maar ook blade servers voor bedrijven met kleine serverruimtes en grote toepassingen. Kijk hier voor ons aanbod of lees alles over blade servers hieronder.

Set Descending Direction
View as Grid List

3 Items

per page
 1. Dell PowerEdge M620 Blade
  From: €68.95 Configure
 2. Dell PowerEdge M1000E Blade Enclosure
  From: €324.00 Configure
Set Descending Direction
View as Grid List

3 Items

per page

Wat is een blade server?

Een blade server, ook wel een high performance server genoemd, is een super micro computer die wordt gebruikt voor het beheren en distribueren van gegevens in een verzameling computers en systemen, ook wel networking genaamd. Zijn rol is om te fungeren als een kanaal tussen computers, programma's, applicaties en systemen.

In principe bestaat een blade server uit een chassis, of doos-achtige structuur, waarin meerdere dunne, modulaire elektronische printplaten zijn ondergebracht, ook wel server blades genoemd. Ze worden blades genoemd vanwege hun ultradunne vorm. Elke blade bevat een enkele server, vaak gewijd aan een enkele applicatie.

Informatie opslag

De informatie binnen blade servers wordt opgeslagen op een geheugenkaart of ander geheugenapparaat. Bovendien bevatten de afzonderlijke blades processors, geheugen, geïntegreerde netwerk controllers, een optionele Fibre Channel host bus adapter (HBA) en andere input/output (IO)-poorten. Deze worden gebruikt om bladeservers aan te sluiten op andere bladeservers binnen het systeem of om afzonderlijke blades op stroom aan te sluiten.

Benefits van bladeservers

Omdat de meeste blade servers dedicated zijn, wat inhoudt dat ze gericht zijn op een applicatie voor eenmalig gebruik, hebben administrators meer controle en flexibiliteit over hoe ze worden geopend en gebruikt, en hoe gegevens tussen apparaten worden overgedragen. Enkele benefits van bladeservers in vergelijking met conventionele servers zijn:

Koeling 

elke blade wordt afzonderlijk gekoeld door ventilatoren. Bovendien kunnen de servers vanwege hun stapelbaarheid worden bewaard in kleinere, luchtgestuurde ruimtes die alle mechanische onderdelen op de juiste temperatuur houden.

 

Eenvoudig beheer

in tegenstelling tot hun voorgangers kunnen blade servers worden bestuurd en beheerd in combinatie met andere server eenheden binnen netwerken. De administrators van een stapel blade servers kan de workloads verdelen over vele afzonderlijke server apparaten.

Minimale bedrading 

Bedrijven die blade servers gebruiken, kunnen een vermindering van de bekabeling voor blade server behuizing ervaren in vergelijking met grotere modellen zoals box servers. Omdat het ontwerp modulair en compact is, kunnen individuele units eenvoudig worden overgedragen binnen of tussen systemen. Met minder kabels en onderdelen om mee om te gaan, kunnen IT-beheerders en andere professionals minder tijd besteden aan het beheren van de infrastructuur van hun datacenter en meer tijd besteden aan het waarborgen van een hoge beschikbaarheid, wat inhoudt dat de servers zo goed mogelijk presteren, zelfs na een storing.

Laag energieverbruik 

Servers in een rack kunnen één enkele power bron delen, wat leidt tot een verlaging van de opslag- en stroomverbruik kosten in vergelijking met andere server typen. Bovendien zorgt het compacte karakter van bladeservers ervoor dat ze heel weinig stroomvoorziening nodig hebben. Deze afname van het stroomverbruik stelt teams in staat om de efficiëntie van hun ruimte te maximaliseren.

Opslagconsolidatie 

Elke blade in een blade server wordt doorgaans geleverd met een of twee lokale ATA of SCSI. Voor extra opslag kunnen bladeservers verbinding maken met een opslagpool die wordt gefaciliteerd door een Network-Attached Storage (NAS), Fiber Channel of iSCSI-opslaggebied netwerk (SAN).

Schaalbaarheid 

In tegenstelling tot traditionele rack servers heeft blade computing geen minimale grootte beperkingen. Omdat een blade server bestaat ​​uit het kleinste aantal componenten dat een apparaat nodig heeft om als een computer te worden beschouwd, zijn ze als het ware een micro computer en passen ze in een kleine ruimte.

 

Compatibiliteit 

de aard van servers die een sterk geïndividualiseerde taak uitvoeren, maakt het voor een organisatie mogelijk om een ​​enkele server volledig te wijden aan missiekritieke applicaties of programma's zonder welke het hele bedrijf of project niet zou kunnen bestaan.

Functies van een server blade

Om hun efficiëntie te maximaliseren, zijn blade servers vaak toegewijd aan functionaliteit voor één taak. Enkele voorbeelden van taken die een server kan uitvoeren zijn:

 

 • Bestandsdeling: elke overdracht van gegevens tussen digitale punten of apparaten.
 • Serveren en cachen van webpagina's: het proces van het leveren van webpagina's aan bezoekers en het tijdelijk opslaan van de informatie op de website op de computer van de bezoeker, zodat deze snel kan worden opgehaald en opgeroepen om wachttijden en vastlopen te verminderen.
 • SSL-codering van webcommunicatie: ervoor zorgen dat informatie die via een internetverbinding wordt verzonden, beveiligd is tegen externe partijen, virussen en aanvallers.
 • Transcoding: het converteren van de code van webpagina-inhoud om naadloos tussen apparaten van verschillende grootte en vorm te wisselen of voor andere conversie doeleinden.
 • Streaming: zonder onderbreking audio- en video-inhoud verzenden om in realtime te kunnen bekijken en luisteren.
 • Load balancing: zoals de meeste clustering-applicaties, kunnen blade servers worden gebruikt om load balancing en failover op te nemen
 • Virtualisatie: Blade-servers kunnen worden gebruikt om abstracte versies van applicaties of real-life activiteiten voor digitaal gebruik te maken.
 • Opslag: het slankere, compactere ontwerp maakt het mogelijk een grotere hoeveelheid informatie op te slaan om een ​​groter aantal applicaties die tegelijk werken te ondersteunen.

Verschil tussen blade servers en rack servers

Blade servers en rack servers zijn twee veelvoorkomende kenmerken van data centers en hoewel ze erg op elkaar lijken, hebben ze enkele significante verschillen. Doorgaans worden rack servers, gemaakt om verticaal te passen in een plankachtige structuur die een rack wordt genoemd en de vaak in een datacenter of serverruimte is ondergebracht. Ze zijn ideaal voor projecten met lage CPU-vereisten of een krappe ruimte.

Rack servers

Het aantal servers dat in een rack systeem is gestapeld, is volledig variabel op basis van de grootte en omvang van de project behoeften van een organisatie. Rackservers zijn volledig uitgerust om als een stand-alone computer te werken en zijn in staat om meerdere, complexe applicaties en processen uit te voeren, gebruikmakend van krachtige geheugen- en CPU-bronnen. Door hun modulariteit en configureerbaarheid zijn ze gemakkelijk te monteren en op te bergen. Zonder dat er een groot chassis nodig is om de servers op te bergen, zijn de rack-mounted servers ideaal voor projecten waarbij een klein aantal servers, bijvoorbeeld tussen twee en tien, nodig is.

 

Technologie

Blade server technologie lijkt sterk op rack-mounted server technologie. Blade servers worden, net als rack-mounted servers, meestal opgeslagen in een verticale stapel in een datacenter of serverruimte, hoewel ze de neiging hebben om in veel grotere datacenter te verschijnen voor projecten met een hogere stroombehoefte. Een ander belangrijk verschil is dat de afzonderlijke servers zeer uitgekleed zijn, met eenvoudige, soms unieke functionaliteit. Hierdoor kunnen meerdere kleine, platte, horizontale blades met afzonderlijke servers in een chassis worden opgeslagen en verticaal worden gestapeld. In tegenstelling tot rack servers, functioneren blade servers over het algemeen niet als zelfstandige servers - ze werken het beste wanneer ze samen met andere in een chassis worden geplaatst en worden gecombineerd tot een blade servicestack.

 

Flexibiliteit

Een ander groot verschil is dat elke afzonderlijke server doorgaans slechts aan één applicatie is toegewezen, omdat deze doorgaans alleen een processor, controllers en geheugen bevat. Blade Server Systemen zijn veel gemakkelijker te repareren dan grotere rack gemonteerde servers, omdat de modulaire onderdelen afzonderlijk kunnen worden gerepareerd zonder het grotere systeem te verstoren, met andere woorden, ze kunnen hot-swappable worden. 

 

Onderzoek

Wanneer je overweegt tot de aanschaf van een blade server over te gaan is het van belang  proactief onderzoek te verrichten naar een blade server model maakt dat je voor jouw organisatie wilt kopen. Wanneer je voor een specifiek model blade servers kiest, zul je zich zich moeten voorbereiden op de mogelijkheden van vendor lock-in, het schakelen tussen producten is kostbaar omdat het een volledige herziening van alle beschikbare apparatuur vereist. Blade servers hebben ook minder draden en kabels nodig dan typische op een stack gemonteerde servers, en zijn krachtige processors in vergelijking met de ruimte die ze innemen.

Blade server history

De eerste servers werden in de jaren negentig aangeboden en kort daarna was er behoefte aan dedicated servers, vooral in sectoren met privacy- en data veiligheidseisen, zoals de gezondheidszorg. Na verloop van tijd werden ze op grotere schaal gebruikt in andere industrieën, vooral omdat beveiliging bedreigingen en virussen zich bleven ontwikkelen. Met elk nieuw bedrijf en nieuwe technologie nam de behoefte aan kleinere, compactere en snellere servers toe.

Oorsprong

Blade-servers zijn in de jaren 2000 uitgevonden door Christopher Hipp en David Kirkeby in hun bedrijf RLX Technologies in Houston. Zowel Christopher Hipp als David Kirkeby waren voormalige werknemers van Compaq, een van de eerste bedrijven die computers en computer producten verkocht. Hipp was een ondernemer en uitvinder die vooral geïnteresseerd was in de vooruitgang van grafisch ontwerp naarmate de technologie verbeterde. Kirkeby was zijn collega die hielp bij het uitvinden van het patent voor de blade server.

Behoefte

Ze creëerden de eerste commerciële blade server in 2001 om te voldoen aan een industriële behoefte aan compactere en efficiëntere technologie voor gegevensopslag. Uiteindelijk werd het ontwerp van de blade server overgenomen en vervaardigd door Hewlett Packard en andere bedrijven.In het oorspronkelijke formaat zouden alle delen van de bladen hot-plugged kunnen zijn en in een modulair ontwerp passen. Servers met een vergelijkbaar ontwerp werden ook wel ruimtebesparende servers genoemd.

Soorten blade servers

Blade servers worden gecategoriseerd op type op basis van verschillende kenmerken, zoals verschillende processors, hoeveelheid RAM en cachegeheugen of verbindingen.Blade servers kunnen worden uitgerust met verschillende centrale verwerkingseenheden zoals Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Motorola en Sun Microsystems. De processor doet de verwerking en rekenkracht voor het hele systeem, en hoe krachtiger de centrale verwerkingseenheid, hoe meer functionaliteit het computersysteem op een bepaald moment kan uitvoeren.

Onderdelen van een blade server technologie systeem

De basisonderdelen van een blade server systeem omvatten:

 

 • Een chassis: De behuizing van een of meer blade servers die worden gebruikt om alle mechanische onderdelen op te slaan. Meestal klein en compact van vorm.
 • Blades: Kleine mechanische onderdelen die servers bevatten en de geheugensystemen bevatten om gegevens op te slaan en informatie te verstrekken aan de computersystemen in een netwerk. Soms in de vorm van superdunne laden die op andere bladen zijn gestapeld.
 • Servers: De servers binnen de afzonderlijke blades in bladeservers technologie zijn ondergebracht in het chassis en bevatten alle geheugen, processors en programma's om de geïndividualiseerde functie uit te voeren waarvoor ze zijn ontworpen.
 • Racks: worden vaak gebruikt om veel individuele bladeservers op een fysieke locatie op te slaan, zoals een serverruimte.
 • Een backplane- Het gebied van een serverrack dat alle afzonderlijke modules en servers verbindt via circuits, inclusief stopcontacten, stekkers, draden, schakelaars en printplaten.

Toekomst van bladeservers

Hoewel bladeservers een veel voorkomend aspect zijn van veel zakelijke serverruimtes, zijn er andere technologieën die hun gemeenschappelijkheid kunnen vervangen. Brick-servers, die in tegenstelling tot een blade server geen buitenste chassis container nodig hebben, hebben veel van de voordelen van compactheid en compatibiliteit, terwijl ze nog kleine ruimte in beslag nemen. Evenzo zijn cartridge servers klein, net als printer cartridges, en worden ze vaak gebruikt in verschillende industrieën. Bovendien lossen modulaire hybride servers enkele problemen op met bedrade verbindingen, temperatuurbeheer en bewegingsvrijheid binnen een serversysteem. Naarmate het stroomverbruik en het thermische ontwerpvermogen (TDP) toenemen met steeds betere technologieën, blijft de vraag naar servers die naadloos kunnen worden opgeslagen en gemakkelijk kunnen worden gekoeld, groeien.

 

Blade Server kopen bij Serverhome

Denkt u erover om tot de aanschaf van een blade server over te gaan voor jouw bedrijf? Kijk dan eens bij ons aanbod van (refurbished) blade servers. Zo hebben wij onder meer blade servers van Dell in ons aanbod. Heb je vragen over een specifiek product of onderdeel in een blade server of over het onderhoud aan een blade server? Neem contact met ons op, wij vertellen je graag over alle mogelijkheden! 

 

---